Herkese Merhaba. Bir ayı daha geride bıraktık. Zaman gerçekten çok çabuk geçiyor. İlk tablo oluşturmaya başladığım anları bugün gibi hatırlıyorum. Tam dokuz ay olmuş =) Bu ay içinde finansal piyasalarda neler olduğuyla ilgili bir özet geçip geçen ay paylaştığım rapordan farklı olarak bütçeleme tarafıyla ilgili de paylaşımda bulunmak istiyorum. Hadi o zaman yazımızın detaylarına geçelim.
Aylık Öne Çıkan Gelişmeler
👉 TCMB politika faizini 500 puan arttırarak %35 den %40 a yükseltti.
👉 CDS risk primimiz 335 e geriledi.
👉 Finansal kuruluşlar ülkemizin kredi notunu yükseltti.
👉 Eurobond gibi döviz cinsi ihraç edilen tahviller ile fon, hisse senetleri v.s gibi menkul kıymetlere %40 vergi getirilebilmesi hakkında yetki verilmesi konusu gündeme geldi.
👉ABD 10 Yıllık Tahvillerde düşüş sürüyor.
Türk-İş Sendikasının açıkladığı verilere göre;
Yoksulluk Sınırı: 45686,00 TL
Açlık Sınırı: 14025,00 TL
Aylık Artış: %2,50
Bu ay Borsamızda geçen aya göre %5,78 lik bir artış gerçekleşti. Ancak yılın ikinci çeyreğinde gelen ralliden sonra son 3 aydır borsa yerinde sayıyor. Dolar ise gıdım gıdım tatlı tatlı yükselişine devam ediyor. Bu artışını hafif hafif çiseleyen yağmura benzetiyorum 😄 Bu yılı sanırım 30 TL altında bitirecek.
Altın ise geçen ay başlayan yükselişine kaldığı yerden devam ediyor. Bu artışa çatışmalar ve tahvil faizlerinin geriye gelmesi, ayrıca FED in geçtiğimiz ay faizi sabit tutması ve faiz indirimlerinin gelecek beklentisi sebep gösterilebilir fakat zamanı gelen her araç her ürünün bir şekilde fiyatı artıyor. Altın TL bazında bakıldığında her ne kadar kazandırıyor olsa da çok uzun bir süredir ONS olarak oldukça geride kalmıştı ve tabiri caizse piyasa kendi kendini dengeliyor denilebilir.
Amerika borsası tarafında ise yine hem tahvil faizlerinin geri gelmesi hem de ABD beklenen enflasyon oranının altında enflasyon açıklaması ve faiz indirimi beklentileri ile pozitif bir hava var ve yükselişlerine devam ediyor. Fakat ABD tarafında şöyle bir ikilemde kaldım. Yıl sonları vergilendirmeden kaynaklı olarak vergiden bir bakıma kaçış gibi düşünebiliriz bunu, zararda olan hisselerde satış yapılıp, vergi ödemelerini minimumda tutma stratejisi. Ayrıca teknik olarak bakılınca da hızlı bir artış yaşadık ve biraz sindirmesi gerekebilir. Ancak bir taraftan ABD tarafında da seçime yaklaşıyoruz ve seçimlere pozitif görünümde girmek için borsalarını güçlü tutacaklarını düşünüyorum. Toparlarsak çok kısa vadede bir düzeltme ve ardından yükseliş beklentim var.
Bitcoin ise kasım ayında bir önceki ay gerçekleştirdiği çıkışını sindirmeye çalıştı. 2000-2500 dolarlık bir alanda sıkışan Bitcoin ve kripto paralar için 2024-2025 olumlu geçecek gibi görünüyor.
BÜTÇE / TASARRUF
Geçen ay paylaştığım ilk rapordan farklı olarak bundan sonra bu başlık altında alım gücü kıyaslamaları gibi bazı derlemelerim olacak. Yatırım yapmaya başlamadan önce belki de ilk adımlardan biri doğru bir bütçeleme yapmak. Kendimizi ufak bir basit usul şirket gibi görmeliyiz diye düşünüyorum. Bunun altını şöyle doldurabilirim. Belki de görece en riski piyasalarından biri olan pay piyasalarında işlem yapıp şirketlere ortak oluyoruz. Bu bağlamda bakıldığında şirketleri neden taklit etmeyelim sorusu akıllara geliyor. Buraya daha sonra ayrı bir parantez açmak üzere şimdilik hızlıca bütçe ve tasarruf kısmına geçiyorum.
Tasarruf oranım kredi borcumu saymazsak %71 olarak gerçekleşti. Kredi borcumu neden saymıyorum. Bu borç gündelik ihtiyaçlarımı karşılamaya yönelik kredi kartı borcum değil direkt kredi borcum. Dolayısıyla kredim bittiğinde orantısal olarak daha gerçekçi sonuçlar görebilmek adına bu şekilde arşivlemeyi uygun buldum. Portföye yapılan aylık eklememe göre bakacak olursak reel tasarruf oranım %28,50 olarak gerçekleşti. 9 aylık ortalama giderim ise 402 $ olarak gözüküyor.
Burada da alım gücü şeklinde bir tablo oluşturdum. Burada asıl amacım asgari ücret ve maaşlar TL bazında artış kaydederken Dolar bazında, dolayısıyla reel anlamda bir gelişme var mı buradan gözlemliyorum. Suni bir artış mı yaşıyoruz yoksa alım gücümüz gelişiyor mu bu grafik net şekilde ortaya döküyor diye düşünüyorum. Bakınız temmuz ayındaki ara artışı ile asgari ücret açlık sınırı seviyesine yükseliyor. Buradan asgari ücret belirlenirken Türk-iş in açlık sınırı rakamları dikkate alınıyor sonucu çıkabilir. Ardından ise her geçen ay fark tekrardan açılıyor. Ara zam öncesine bakarsak Haziran ayında açlık sınırı ile asgari ücret arasında 80 dolarlık fark bulunuyorken Kasım ayında ise bu fark yaklaşık 92 dolara çıkıyor. Böyle bakarsak taban ücretlerde bir gelişme ve toparlanmadan söz edemeyiz.
Kişisel durumuma gelecek olursam haziran ayına kadar maaşımın dolar bazlı keskin düşüşünü görüyorsunuz. Temmuz ayında verilen seyyanen zam ile birlikte alım gücünde bir toparlanma göze çarpıyor. Ancak herşeye rağmen yoksulluk sınırının oldukça altında.
PORTFÖY DURUMU
BİST tarafıyla başlayalım. Bu ay borsamızın artışından yazımın başında söz etmiştim ancak benim hisse senedi portföyüne ufacık katkısı olmadı çünkü gözlemlediğim kadarıyla para bankacılık hisselerine girdi ve BİST de bankacılık sektörünün ağırlığı yüksek.
Hisse senetlerine gelecek olursak gördüğünüz üzere elimde ortalamanın üzerinde hisse tutuyorum. Çoğunluk Enerji şirketlerinden oluşuyor. Elimde 27 maliyetle aldığım hektaş vardı fakat dolar bazlı yüzde 75 lere varan düşüşünden sonra ekleme yapmak istedim. hektaş ile ilgili tek endişem enflasyon muhasebesinden negatif etkilenme ihtimali. Ancak bu düşüşü kaçıramazdım. Ayrıca Sasa yı da kasım ayı içinde portföye ekledim. Bunları yaparken Miatek ve Yeotek den satışlar yaparak gerçekleştirdim. Ayrıca EGEEN Satışı yaparak portföye TTRAK ekledim. Aralık ayı içerisinde biraz daha TTRAK almayı düşünüyorum.
Portföyümün riskli olduğunu düşünebilirsiniz ancak elimdeki hisse senedi fonlarını da tek bir sepet olarak ele alırsak yönetilebilir ve alınabilir bir risk olarak görüyorum.BİST portföyüm bu ay %2,17(TL) değer kaybetti. 9 aylık sürede ise dolar bazlı kazanç %29,50 olarak gerçekleşti.
Fon portföyünde ise istediğim ilerlemeyi sağlayamadım. Bunun sebepleri arasında BUY nin beklenenden oldukça kötü performans göstermesi ile portföyde en çok yer tutan TCD fonu oldu. Getirileri bu yıl özelinde oldukça geride kaldı BİST endeksi ile aynı getiriyi sundu. Ancak satmayı asla düşünmüyorum. Sebebine gelecek olursak fon yöneticisine güvenmem ve TCD fonunda zaman zaman bu şekilde piyasanın altında kalmalar oluşabiliyor. Fakat fon yöneticisi 3-5 yıllık vadelerde en iyi getirileri sağlayacaklarından emin. Yine de yeni yapacağım alımlar olursa fon sayısını biraz daha çeşitlendirmeyi düşünüyorum.
Bu ay ABD sayesinde yabancı şirketler ağırlıklı fonlarda artış gözlendi ve ufakta olsa %1,23 le kapattı.
Altınla ilgili geçen yazımda genel bir değerlendirme yapmıştım. Ben Eurobond yatırımını portföy büyüyene kadar düşünmüyorum Bu sebeple yedek akçe olarak elimde tutuyorum. Bunun bir sebebi de biraz daha riskli bir portföyüm var ve oynaklıkları fırsata çevirmek için nakit ve nakit benzeri varlıklar olmazsa olmaz.
Şimdide geçelim ABD tarafına. Bu ay güzel yükselişler gördük. Yorumlarımı yukarıda yapmıştım o yüzden fazla uzatmayacağım. Nasdaq100 ün %13,36 artış gösterdiği ay da portföyüm %22,55 lik iyi denilebilecek bir performans gösterdi. Amerikan borsalarında riskli bir profil çiziyorum. Burası getiriler anlamında çok oynaklık gösterebilir ancak uzun vadede güzel yükselişler yakalayacağımı düşünüyorum. Ancak bu oynaklık sebebiyle ABD portföyümü en azından şimdilik paylaşmamak daha doğru geliyor.
Aynı şekilde kripto para piyasasında da Bitcoin ve altcoinlerin yükselişleri geçen ay kadar olmasa da devam ediyor. Twitter da genel yorumlarımı yapıp tüm piyasalar hakkında paylaşımlar da bulunsam da bu blog finansal özgürlük blogu olarak kalmalı ve çok volatil hareketler sergileyen kripto hakkında fazla ayrıntıya girmek istemiyorum. Kripto tarafında da bu ay yine %10,21 yükseliş kaydettim.
GENEL DURUM ÖZETİ:
Yatırım hesabım bu ay TL bazında %9,49 artarken, $ olarak ise %7,35 artış kaydetti. Altın ile kıyaslamak gerekirse %4,53 BİST ile karşılaştırmasına gelirsek %3,51 pozitif ayrıştı.
Aylık bileşik büyüme oranım TL bazında %8,54, $ bazında %3,18 olarak gerçekleşti (henüz 9 ay olduğu için aylık olarak tutuyorum.)
💸Biriktirdiğim miktara göre kar oranım totalde %105,14 olarak gerçekleşti.
💸Son 12 Ay gider ortalamasına göre finansal özgürlük oranım %10,21
💸Yoksulluk sınırına göre finansal özgürlük oranım %3,25
Hangi araç ne kazandırdı:
Portföyü TL-DOLAR-ALTIN-BİST ve son olarak EMLAK PİYASASI ile karşılaştırmaya gelirsek. Burada yatırıma başladığım mart ayı başlangıç miktarım olan toplam tutar ile diğer aylarda yaptığım eklemelerle altın almış olsaydım-dolar almış olsaydım ve çeşitli il ve özellikle turistik ilçelerden m2 bazında alım yapmış olsaydım hangisi ne getiri sağlardı kıyaslamasını görüyoruz. Burada belirtmem gereken şey bu oranların net büyüme üzerinden yapıldığı. Yani Toplam portföy-borçlar=Net varlık
Bu süre zarfında hem borçlarımı eritip hem de eklemeler yaparak net varlıktaki artış ve aynı kriterler gözetilerek diğer araçlara göre göstermiş olduğu performans. Buradan şu sonucu çıkarabiliriz. Konut fiyatları TL bazında artıyor olsa da Dolar bazında düşmeye devam ediyor.
PERFORMANS RAPORU
Kasım ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte genel tablomuz güncellendi.
Göreceğimiz üzere TÜİK %3,28, ENAG ise %5,58 gibi bir oran açıkladı. Hangi veriyi ciddiye almak gerektiği konusu kişisel bir bakış açısı olarak kalsın ancak bu artışlar devam ettiği müddetçe birikimimi mevduatta tutmak benim için bir seçenek değil. Yukarıdaki grafikte görmüş olduğunuz %5,7 lik tutarı acil ihtiyaçlarım ve hızlı pozisyon alabilmek adına günlük faizde tutuyorum. Bu ay geçen aydan farklı olarak portföyün net büyüme oranını da yansıtmak istedim. Çünkü diğer araçların parametrelerinde başlangıç değeri ile son değeri baz alınarak bir oranlamada bulunuyorum. Ancak 'portföy' olarak yansıttığım oranda aylık eklemelerimde yer alıyordu. Enflasyon verilerinin hemen ardından 'portföy net' olarak yansıtmış olduğum oran eklemeler çıktıktan sonra net büyümeyi ifade ediyor. Bu şekilde daha gerçekçi ve doğru kıyaslama yapmakta mümkün olacak. Grafiklerden yorumları size bırakıyorum ancak benim kendi adıma dikkatimi çekenler başlangıçtan itibaren ENAG verilerini zar zor geçebilmiş olmam. Bist100 ve Altın dahi ENAG artışına yaklaşamıyor ancak yaptığım işlemlerdeki serbestlikten dolayı kendimi 'Değişken Fon' yöneticisi gibi değerlendirecek olursam tanımlanmasından dolayı en az %80 oranında hisse senedi tutmak zorunda olan NNF fonu benim performansımı geçmiş görünüyor. Bu bağlamda kendimi geliştirmek için sürekli okuyorum, araştırıyorum. İnanıyorum ki gelecek yıllarda performans daha iyi olacak. Ancak başlangıç için yine de fena sayılmaz diye düşünüyorum.
%20(1).png)
%20(1).png)
%20(1).png)
.png)

Evet şimdilik benden bu kadar. Fikir, görüş, öneri ve her türlü içten eleştirinizi dinlemeye açığım yorumlarınızı bekliyorum. Tekrar görüşmek üzere 😀
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Basarilar dileklerimle.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.
YanıtlaSilYorum Gönder